Všude dobře, v posilce nejlíp!

Všude dobře, v posilce nejlíp!

Dneska se pojďme podívat na to, jaký typ lidí a jak moc potřebuje osobního trenéra. Možná se v tomto výčtu najdete i vy.

Rychlokvaška
Za naším rozhodnutím cvičit vždy stojí nějaký první moment. Nejhorší v tomto smyslu jsou novoroční předsevzetí. První lednové týdny jsou posilovny plné znuděných a otrávených obličejů. Tyhle lidi párkrát přijdou a v únoru už je na strojích nepotkáte. Ne že by za tak krátkou dobu dosáhli svých cílů a víc chodit nemusejí. Prostě je to přestane bavit. Protože je to vlastně ani bavit nezačalo. Tihle lidé vlastně ani neměli žádný cíl, jen měli okolím vnucený pocit povinnosti, že se sebou musí něco začít dělat, nebo je někdo v práci neustále zásobuje řečmi o tom, jak je to v posilovně prima.

Potřeba osobního trenéra: 6 bodů z 10
Osobní trenér může Rychlokvašku k pravidelným návštěvám dobře motivovat? Zvlášť když má hodiny předplacené. I když někdy nepomůže ani tohle, když se vám fakt nechce.

Začátečník
Ideální kandidát. Rozhodnutý cvičit, protože chce zhubnout, zpevnit, nabrat svaly a přitom neví jak na to. Osobní trenér tady pomůže určit cíl a začátečníka vede, aby k němu společně došli. Zároveň osobní trenér hraje důležitou úlohu v prevenci proti zraněním.
Potřeba osobního trenéra: 9 bodů z 10

Sportovec
Silné a pružné svaly jsou základem každého sportu. V řadě případů dokonce naprosto klíčovou. Například v silových sportech jako je ragby, těžká atletika nebo sprinterské disciplíny v dráhové cyklistice. S nadsázkou řečeno, tihle sportovci v posilovně musí i spát, protože potřebují rozvinout sílu pro svůj sport. Ale jak jsem řekl, posilování tvoří základ každého sportu, odstraňuje disbalance způsobené jednostranným zatížením, a proto by sportovci měli (a většinou to tak i dělají) do posilovny chodit. Na začátku je nutné si sednout, probrat nedostatky, které ve svém sportu pociťuje a stanovit cvičební schéma, aby správně podpořil ty svalové partie, které potřebuje pro zvýšení výkonu.
Potřeba osobního trenéra: 7 bodů z 10

Kulturista
Znám to z vlastní zkušenosti. I když jsem úspěšný závodník a vím, jak který cvik nebo i jen úhel, jakým držíte činku, působí, potřebuji zkušeného sparringa, aby mi dopomohl s vysokými váhami, které jediné zajistí rozvoj síly a nárůst svalové hmoty. Protože jedině pak to je totální cvičení, jak ho vyznávám já. Nemusí to tedy být přímo osobní trenér, ale je fajn občas zkonzultovat dosavadní průběh, systém cvičení, nebo rozbourat stereotyp.
Potřeba osobního trenéra: 4 bodů z 10

Rekonvalescent
S tímhle mám velké zkušenosti. Po úrazu, kdy jsem ležel půl roku v nemocnici, jsem zhubl o třicet kilo. Vlivem rozsáhlého poranění hlavy jsem si ani nepamatoval, jak cvičit. Všechny postupy jsem musel objevovat znovu. Ale nezalekl jsem se toho a tvrdou, svědomitou prací jsem získal zpátky postavu, o které jsem v době nemoci snil a dokonce přidal sedm kilo svalů navíc. V rámci rekonvalescence je kromě vaší silné vůle klíčové určit, kam vás tělo pustí. V této fázi nesmíte uzdravující se tělo vystavovat nadměrnému stresu, nebo provádět cviky špatně. Tady je potřeba zkušeného osobního trenéra naprosto klíčová. Deset bodů z deseti. Není co řešit.
Potřeba osobního trenéra: 10 bodů z 10

Frajírek
Tohle je docela častý typ, hodně podobný Rychlokvašce, ale s vyšší vůlí. Po Vánocích si uvědomí, že by bylo fajn v létě vypadat dobře. Nějaký měsíc to odkládá, ale s přibývajícím časem padne rozhodnutí a bere za kliku u posilovny. Tenhle typ chce vidět výsledky hned a tvrdě jde za svým cílem. Bedlivě naslouchá radám v oblasti výživy, ochotně si pořizuje doporučované výživové doplňky. Ke svému cíli se dopracuje nejdřív ze všech, protože to před sebou hrozně rychle hrne. Zkušený osobní trenér tady hodně pomůže.
Potřeba osobního trenéra: 9 bodů z 10

Máte další typy? Podělte se o ně v komentářích.

Kam dál? Přečtěte si moje další články

Připravujeme se na první cvičení v posilovně

Jak koučuji já: vy cvičíte a já se starám o všechno ostatní

Šest důvodů proč se vám nechce chodit do posilovny

Proč chodit do posilovny s osobním trenérem